Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Każdemu ta nazwa chyba jest znana, ale bardzo pyszna bo raczej każdy lubi pyszne faworki szczególnie dzieci. Bardzo ale to bardzo pyszne są faworki. Gwarantuje,że każdemu posmakuje .

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    5 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
    2 jajka
    6 żółtek
    szczypta soli
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę . Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy.
  • 2. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden
    z końców paska.
  • 3. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.

Porady

Czasu do smażenia Faworków nie można określić. Smaży się według własnego uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy