FAWORKI

0 (0 ocen)

Przygotowuje je się bardzo szybko, a ich smak jest wyśmienity.

Składniki:

  • 5 żółtek
    5 łyżeczek cukru
    2 szklanki mąki
    5 łyżek gęstej śmietany 18-proc.
    50 ml spirytusu
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puch.
    Dodajemy kolejno mąkę, śmietanę i spirytus.
    Zagniatamy gładkie ciasto. Kilka minut obtłukujemy je wałkiem.
    Gdy będzie płaskie, składamy na pół i ponownie obtłukujemy, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
    Odstawiamy na godzinę.
    Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.
    Radełkiem wycinamy prostokąty (ok.3-10 cm).
    Pionowo nacinamy środki i przewijamy przez jeden otwór koniec prostokąta.
    W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
    Wyjmujemy, osączamy i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy