Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Od kiedy tylko pamiętam zawsze robiłyśmy z mamą faworki według tego przepisu. Jest wspaniały! Zawsze każdemu smakują :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    4 żółtka
    5 łyżek śmietany kwaśnej (18%)
    1 jajko
    1 łyżka spirytusu lub octu
    szczypta soli
    500 g smalcu do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać ze śmietana. Dodać resztę składników, wymieszać i zgnieść ciasto na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać je partiami jak najcieniej. kroić na paski o wymiarach 3 na 15 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie wzdłuż o długości ok 5 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór. Rozgrzać smalec w dużym płaskim rondlu. Wrzucony kawałek ciasta powinien zrumieni,c się i wypłynąć. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować, osaczać na papierowych serwetkach. Ciepłe posypywać cukrem pudrem. Podawac gdy ostygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy