FAWORKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znane też jako chrusty są cieniutkie i chrupiące w sam raz do kawki nie tylko w tłusty czwartek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki
    5 żółtek
    3 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka octu
    1 płaska łyżka cukru pudru
    szczypta soli

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FAWORKI 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut);ciasto rozwałkować (cieniutko), wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
    Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.
    Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (162 ocen)

faworki