Faworki

0 (0 ocen)

Smaczne faworki do chrupania. Dzięki dodatkowi spirytusu nie nasiąkają tłuszczem.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    6 żółtek
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1/3 szklanki śmietany 12%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli
    cukier puder
    olej do smażenia

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Żółtka roztrzepać trzepaczką z kremówką i śmietaną. Wlać do mąki i zagnieść dokładnie ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30min, żeby się schłodziło. Rozwałkować cienko i wyciąć prostokąty ok 2x8cm. Każdy prostokąt naciąć na środku i przełożyć koniec przez nacięcie. Smażyć faworki na rozgrzanym oleju lub smalcu z dwóch stron. Po wyciągnięciu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy