Faworki

0 (0 ocen)

...świetny przepis by wyładować zbędne i złe emocje ;)

Składniki:

  • 50 g margaryny
    500 g mąki
    6 żółtek
    4 łyżki śmietany
    szczypta soli i cukru
    3 łyżki octu
    do posypania cukier-puder
    do smażenia: 1 l oleju
    1 kostka smalcu

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ...prosta sprawa :) 1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć je na deskę i "bić" wałkiem ok. 30 min, by napowietrzyć ciasto. Odstawić na pół godziny pod ściereczką. W międzyczasie przygotować tłuszcz do smażenia.
    Ciasto podzielić na kilka porcji. Każdą bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać pasy z rozcięciem na środku - przewlekać jeden z końców. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Posypać suto cukrem-pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy