Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam ją bo jest dosyć niedroga, szybko się ją robi i jest idealna na karnawał. Przy wykonywaniu faworków można się też świetnie bawić zwłaszcza przy ich formowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:400 g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, 3-4 łyżki masła, 1 jajko całe, 4 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 12%, łyżka spirytusu lub octu,
    oraz
    2 litry oleju rzepakowego(zmieniamy go podczas smażenia), cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypywania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, i masełko rozetrzeć dokładnie palcami w misce. W drugiej ubić jajka
    z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do mąki i masełka dodać ubitą pianę, a następnie śmietanę i ocet lub spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dobrze napowietrzone ciasto odstawić na ok. 20 min. Następnie rozwałkować na cienki placek i wycinać cienkie paseczki, w środku robiąc nacięcie by móc przewlec jeden koniec. Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, i posypać cukrem pudrem.

Porady

Faworki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy