Polecam ją bo jest dosyć niedroga, szybko się ją robi i jest idealna na karnawał. Przy wykonywaniu faworków można się też świetnie bawić zwłaszcza przy ich formowaniu.
1 godz. 20 min
Składniki:
ciasto:400 g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, 3-4 łyżki masła, 1 jajko całe, 4 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 12%, łyżka spirytusu lub octu,
oraz
2 litry oleju rzepakowego(zmieniamy go podczas smażenia), cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypywania
1.Mąkę, sól, i masełko rozetrzeć dokładnie palcami w misce. W drugiej ubić jajka
z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do mąki i masełka dodać ubitą pianę, a następnie śmietanę i ocet lub spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dobrze napowietrzone ciasto odstawić na ok. 20 min. Następnie rozwałkować na cienki placek i wycinać cienkie paseczki, w środku robiąc nacięcie by móc przewlec jeden koniec. Tak uformowane faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, i posypać cukrem pudrem.
Porady
Faworki wykładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.
Komentarze