Fasolka szparagowa po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomita zupa idealnie nadaje się na zbliżające się chłody. Na pewno nas rozgrzeje.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,20 fasolki szparagowej
    1 kg kiełbasy parówkowej
    średni słoiczek koncentratu
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    przyprawy:
    ziele angielskie(kilka ziarenek), 2 liście laurowe
    2 łyżki smalcu
    3 łyżki mąki
    kostka bulionowa
    pół opakowania przyprawy prymat do fasolki
    sól, pieprz, maggi do smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i pokroić w kawałki(wielkość w/g uznania). Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać ziele i listki i zagotować.
  • 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę obrać , posiekać drobno, podsmażyć razem na smalcu. Dodać do gotującej się fasolki razem z kostka bulionową i przyprawą do fasolki. Całość gotować do miękkości fasolki.
  • 3. Pod koniec dodać koncentrat, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą typu maggi.
  • 4. Mąkę rozbełtać z zimna wodą i wlać do fasolki, dobrze wymieszać i zagotować.

Porady

Podawać ze świeża bułeczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy