PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Fasolka szparagowa po bretońskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/57/072db66030f844e563e5d99fcfc7b41004b66d8b.jpeg42883216http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-szparagowa-po-bretonsku-7
500 g kiełbasy np. śląskiej
500 g fasolki szparagowej
200 g cebuli
800 g mięsistych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka czubrycy czerwonej
sól
cukier
1 łyżeczka posiekanych listków lubczyku (niekoniecznie)
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania przepisu:
Fasolka szparagowa po bretońsku
1.
Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Obgotowujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.
2.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę.
3.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy lekko kiełbasę, dodajemy cebulę i dusimy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną i sok częściowo odparuje.
4.
Dodajemy fasolkę, przyprawiamy czubrycą i solą. Gotujemy do miękkości fasolki. Dodajemy posiekany czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę gotujemy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.
Porady
Poza sezonem do przygotowania potrawy można użyć fasolki mrożonej i pomidorów z puszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze