Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, oczyścić z nasion, najlepiej łyżką. Można nożem naciąć kratkę w dyni butelkowej. Przy pomocy pędzelka natłuścić dynię i blachę w której będą się piekły. Dynie oprószyć solą i pieprzem.Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na 45-50 min.
2.Ryż ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę: seler, paprykę słodką i ostrą, posiekany czosnek. Doprawić i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki.
3.Dodać ugotowany ryż i pokruszony twaróg. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
4.15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć blachę z piekarnika i nadzieniem wypełnić dynie, lekko przycisnąć. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli.
5.Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Przed podaniem posypać natką.
Komentarze