Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku

0 (0 ocen)

Pyszny syty obiad.

Składniki:

  • 1 dynia butelkowa
    1/2 dyni Hokkaido
    100 g ryżu brązowego
    100 g chudego boczku
    80 g twarogu
    1 kulka mozzarelli
    1 łodyga selera naciowego
    1 papryka żółta
    1/2 ostrej papryki
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    zielona czubryca
    pieprz
    sól
    olej

Dynia pieczona z nadzieniem z ryżu i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Dynię umyć, oczyścić z nasion, najlepiej łyżką. Można nożem naciąć kratkę w dyni butelkowej. Przy pomocy pędzelka natłuścić dynię i blachę w której będą się piekły. Dynie oprószyć solą i pieprzem.Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na 45-50 min.
  • Warzywa 2. Ryż ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę: seler, paprykę słodką i ostrą, posiekany czosnek. Doprawić i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać natkę pietruszki.
  • Nadzienie 3. Dodać ugotowany ryż i pokruszony twaróg. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
  • Z nadzieniem 4. 15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć blachę z piekarnika i nadzieniem wypełnić dynie, lekko przycisnąć. Na wierzchu położyć plastry mozzarelli.
  • Gotowe, smacznego 5. Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Przed podaniem posypać natką.

Komentarze

Podobne przepisy