pieczona dynia to pyszny dodatek do mięs czy ryb. Ziemniaki z dynią smakują wybornie.Można je także podawać jako osobne danie z dodatkiem sosu. Mój Synek je uwielbia !!
Składniki:
1 kg dyni hokkaido
500-600 g ziemniaków
1/3 szkl oleju
po 1 łyżeczce: oregano , bazylii, słodkiej papryki.
Szczypta soli
Pieczona dynia z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i dobrze osuszamy.
Ziemniaki kroimy w łódeczki
2.Dynię przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki stołowej wydrążamy nasiona.
Za pomocą obieraczki obieramy dynię ze skóry.
Dynię kroimy w plastry a następnie w grubą kostkę
3.Ziemniaki i dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego
4.Do warzyw dodajemy olej i zioła. Całość mieszamy
5.Warzywa wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 195 stopni i pieczemy ok 80 minut
Komentarze