Drożdżówki z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

Mięciutkie bułeczki z pysznym nadzieniem.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    20g świeżych drożdży
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    Szczypta soli
    6 łyżek cukru
    1 jajko
    50 margaryny (roztopionej)

    Truskawki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej


    250g sera białego
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    1 żółtko
    Cukier do smaku

Drożdżówki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
    Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości.

    W międzyczasie przygotowujemy serek:

    Ucieramy go z żółtkiem i cukrami.

    Truskawki:

    Umyte kroimy na mniejsze części i mieszamy z cukrem oraz mąką.
    Kiedy ciasto już pięknie urośnie dzielimy je na 6 równych części, z każdej formujemy kulę. Każdą bułeczę rozwałkowujemy nakładamy ser, truskawki, składamy i dobrze zwijamy.

    Uformowane drożdżówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180' przez ok. 25 minut.

    Oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy