"Drożdżowe króliki nadziane białą kiełbasą "

0 (0 ocen)

  • 55 min

Takie oto króliki wymyśliłam dla moich dzieci, które tak jak ja lubią ciasto drożdżowe i białą kiełbaskę .

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    250 g mąki tortowej

    1 jajko

    2 łyżki cukru

    20 g drożdży

    szczypta soli.

    1/4 szklanki mleka

    50 g margaryny

    1 pętko ugotowanej wcześniej białej kiełbasy

    ziele angielskie

    1 jajo do smarowania ciasta

"drożdżowe króliki nadziane białą kiełbasą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

    Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy jedno jajo i dodajemy reszte cukru.

    Wlewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy około 10 minut.

    Następnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .

    Wyrabiamy jeszcze około 15 minut.
  • nadzienie drożdżowego królika 2. Przekładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by podwoiło swą objętość.

    Po czasie oczekiwania dzielimy ciasto na 2 części.

    Jedną wałkujemy na placek grubości 2-3 mm i szklanką wykrawamy kółka.

    Kiełbasę dzielimy na 3 części i obieramy z błonki.

    Każdy kawałek układamy na kółku ciasta, zlepiamy tworząc tułów królika.
  • 3. Końcówkę zlepianego ciasta przecinamy nożyczkami i kształtujemy uszy.

    Z ziela angielskiego lub czarnego pieprzu robimy oczy.

    Smarujemy każdego rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 15 minut tak by nabrały rumianych kolorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy