Dorsz z pieczonymi rzodkiewkami w sosie chrzanowym.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie dorsza z sosem chrznowym i rzodkiewkami świetnie podkreśla jego smak.

  • 40 min

Składniki:

  • - 4 filety z dorsza;
    - chrzan;
    - śmietana 18%;
    - rzodkiewki;
    - sól
    -Vegeta

Dorsz z pieczonymi rzodkiewkami w sosie chrzanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsz za rzodkiewką:
    Filety w dorsza solimy oraz wedle uznania dodajemy inne przyprawy. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, rozsypujemy je na blache posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Po ok.20 minutach wyciągamy blachę z rzodkiewkami, przesuwamy je tak, by zrobić miejsce na rybę i kładziemy na blache filety. Następnie pieczemy dorsza z rzodkiewkami ok.10-15minut.
    Sos:
    Do rynki wlewamy szlankę wody, dodajemy zasmażkę z Vegetą oraz niecała łyżeczke odciśniętego chrzanu. Doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy łyżkę śmietany 18%.

Porady

Jeśli ktoś preferuje bardziej gęsty sos może dodać do niego też odrobine mąki(ok.1 łyżeczki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy