Dorsz z pieczonymi rzodkiewkami w sosie chrzanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsz za rzodkiewką:
Filety w dorsza solimy oraz wedle uznania dodajemy inne przyprawy. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, rozsypujemy je na blache posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Po ok.20 minutach wyciągamy blachę z rzodkiewkami, przesuwamy je tak, by zrobić miejsce na rybę i kładziemy na blache filety. Następnie pieczemy dorsza z rzodkiewkami ok.10-15minut.
Sos:
Do rynki wlewamy szlankę wody, dodajemy zasmażkę z Vegetą oraz niecała łyżeczke odciśniętego chrzanu. Doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy łyżkę śmietany 18%.
Porady
Jeśli ktoś preferuje bardziej gęsty sos może dodać do niego też odrobine mąki(ok.1 łyżeczki).
Komentarze