Domowy psztecik

0 (0 ocen)

Pyszny domowy pasztecik-idealny na Wielkanocny stół:)

Składniki:

  • 750 g cielęciny lub łopatki
    750 g chudej wieprzowiny
    250 g słoniny
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 bułka
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz liści laurowych
    cukier
    sól
    pieprz

Domowy psztecik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Męso drobno posiekac włożyc do miski ,zalac winem i wstawic do lodówki na kilka godzin.
    Bułke namoczyc w niewielkiej ilości mleka.
    Ze słoniny odkroic kilka plastreków do wyłożenia formy, resztę pokroic w cienkie słupki.
    Do mięsa wbic jajko , dodac posiekany czosnek, nie odciśniętą bułkę ,pieprz,sól ,cukier o dokładnie wyrobic.
    Formę do pieczenia pasztetu natłuścic , dno wyłożyc plastrami słoniny, ułożyc warstwe masy mięsnej, na niej słupki słoniny,następnie warstwę masy i tak powtarzac ,aż do wyczerpania się składników.Na powierzchni położyc kilka plastrów słoniny liście laurowe, tymianek i rozmaryn.Przykryc folią lub pokrywką.
    Piec 2 godziny w temp.180 stopni .
    Po upieczeniu i wystygnięciu wstawic do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy