Pyszny domowy pasztecik-idealny na Wielkanocny stół:)
Składniki:
750 g cielęciny lub łopatki
750 g chudej wieprzowiny
250 g słoniny
100 ml białego wytrawnego wina
1 bułka
1 jajko
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz liści laurowych
cukier
sól
pieprz
Domowy psztecik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Męso drobno posiekac włożyc do miski ,zalac winem i wstawic do lodówki na kilka godzin.
Bułke namoczyc w niewielkiej ilości mleka.
Ze słoniny odkroic kilka plastreków do wyłożenia formy, resztę pokroic w cienkie słupki.
Do mięsa wbic jajko , dodac posiekany czosnek, nie odciśniętą bułkę ,pieprz,sól ,cukier o dokładnie wyrobic.
Formę do pieczenia pasztetu natłuścic , dno wyłożyc plastrami słoniny, ułożyc warstwe masy mięsnej, na niej słupki słoniny,następnie warstwę masy i tak powtarzac ,aż do wyczerpania się składników.Na powierzchni położyc kilka plastrów słoniny liście laurowe, tymianek i rozmaryn.Przykryc folią lub pokrywką.
Piec 2 godziny w temp.180 stopni .
Po upieczeniu i wystygnięciu wstawic do lodówki na kilka godzin.
Komentarze