Domowy makaron

0 (0 ocen)

Sprawdzony i niezawodny przepis na domowy makaron.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl mąki
    4 jajka

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp mąkę , cały czas mieszając dodawaj jajka. Gdy składniki się połączą wyłóż całość na stolnicę i ugniataj ręcznie aż ciasto będzie elastyczne i jędrne
  • 2. Ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż na 15 min
  • 3. Po tym czasie ciasto podziel na 4 kawałki. Każdy z nich bardzo cienko rozwałkuj. Pokrój w dowolny kształt - u mnie długie paski tagliatelle
  • 4. Makaron przełóż na oprószonej mąką ścierce. Makaron delikatnie oprósz mąką i przykryj drugą ścierką.
    Pozostaw na minimum 1 godzinę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy