Czekoladowe naleśniki z frużeliną malinową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na takie naleśniki, skusi się nawet największy niejadek.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 mały budyń czekoladowy
    1 łyżka masła
    1.5 szklanki mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    szczypta soli

    Nadzienie:
    300 g twarogu
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    ok. 50 ml śmietany 30%

    Frużelina:
    350 g malin
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    2 łyżki wody

Czekoladowe naleśniki z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto nie było lejące, dodać odrobinę mleka lub wody. Naleśniki smażyć na małej, lekko natłuszczonej patelni.
  • 2. Twaróg wymieszać z cukrami i śmietaną.
  • 3. Maliny zagotować z cukrem i przetrzeć przez sitko. Pestki odrzucić, a do płynu dodać wanilię i mąkę wymieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować.
  • 4. Naleśniki smarować twarogiem, składać w ulubiony sposób i przed podaniem polać frużeliną.

Komentarze

Podobne przepisy