Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową

4.49 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Szybki w przygotowaniu i pyszny deser na bazie masy śmietanowej, czekolady i frużeliny malinowej. Najlepiej smakuje z frużeliną wiśniową, ale akurat jej nie miałam więc dałam malinową. Do deseru można dodać domową frużelinę.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Sos czekoladowy:
    40 g gorzkiej czekolady
    30 g śmietany kremówki 30%
    50 ml espresso
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżki kakao
    15 g masła

    masa śmietanowa:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    125 g mascarpone
    łyżka cukru pudru
    oraz:
    mała puszka frużeliny malinowej lub wiśniowej
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser szwarcwaldzki z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki, wlać kremówkę, dodać cukier, masło, kakao i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać przestudzone espresso, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać mascarpone,a na samym końcu dodać cukier puder. Do pucharków wlewać na przemian masę czekoladową, część masy śmietanowej , frużeliny malinowej aż do wyczerpania składników. Deser posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki.

Porady

Jeżeli nie mamy frużeliny można ją zrobić samemu, wystarczy świeże lub mrożone maliny zagotować z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i ugotować gęsty kisiel.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować