Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową

4.45 (185 ocen)

Puchate ciasto jogurtowe z przełamującą słodycz frużeliną malinową.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jaja
    3/4 szkl cukru
    300 g jogurtu naturalnego
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego)

    Dodatkowo:
    frużelina malinowa
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Pieczeń

Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, cukier, jogurt, ekstrakt oraz olej krótko zmiksować do połączenia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • 2. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto, za pomocą łyżki, nakładać frużelinę malinową.
  • 3. Piec w 180 st.C przez ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy przestygnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować