Czekoladowe jajko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady połamać, dodać do nich masło i rozpuścić nad parą. Silikonową formę do jajek tylko przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem i posmarować gruba warstwą czekolady, odstawić do lodówki do zastygnięcia, kiedy pierwsza warstwa zastygnie pokryć ją druga warstwą czekolady i ponownie odstawić do zastygnięcia.
2.Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie wyjąć skorupki z formy i ułożyć na desce, czekoladę ponownie rozpuścić z papieru do pieczenia zrobić małą tutkę
3.napełnić ja płynną czekoladą przy pomocy tutki rysować na połówkach jajek wzorki ( można dodatkowo ozdobić perełkami) po namalowaniu wzorków odstawić do dokładnego zastygnięcia.
4.Kiedy czekolada zastygnie połączyć obie części jajka i skleić płynną czekoladą ( jeszcze raz odstawić do zastygnięcia) Kiedy jajko dobrze się sklei należy ciastko posmarować czekoladą i ustawić jajko, przytrzymać lub delikatnie podeprzeć, aby się skleiło ( czekolada szybko zastyga więc trwa to chwilkę)
Komentarze