Colowe żeberka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodko - pikantne mięsko

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    4 szkl coli

Colowe żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z wszystkich składników (oprócz żeberek i coli) robimy marynatę (czosnek przeciśnięty przez praskę). Dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsta można dolać oleju.
  • nikolaxxxx 2. Powstałą marynatą nasmarować mięso, przykryć i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
  • nikolaxxxx 3. Następnie zamarynowane mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • nikolaxxxx 4. Zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 180 st C

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka z piekarnika

4.48 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

żeberka