Ciasto jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Należy do moich ulubionych ciast. Lekkie i zdrowe.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżka octu
    Masa jogurtowa:
    - 1l jogurtu
    - ok. 5 łyżek cukru
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - galaretka agrestowa i truskawkowa
    - cukier waniliowy
    - sok z pół cytryny

Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubić pianę z białek. Mieszając do piany dodawać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem oraz ocet. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec 25 min w temp. 180 stopni.
  • 2. 2. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Włożyć do lodówki. Stężone galaretki pokroić w kostkę.
  • 3. 3.Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Jogurt połączyć z cukrem. cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, żelatyną oraz galaretkami.
  • 4. Masę jogurtową wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.

Porady

Do ciasta można użyć różnego smaku galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy