Ciasto Bounty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciasto smakiem przypomina batony Bounty stąd jego nazwa. Polecam je wszystkim wielbicielom wiórek kokosowych.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jaj
    -4 łyzki mąki przennej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -6 łyżek cukru
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    -0,5 l mleka
    -1 tabliczka białej czekolady
    -1 łyżka cukru
    -25 dag masła
    -opakowanie wiórków kokosowych (200-250g)
    -opakowanie cukru waniliowego

    Polewa:
    -2 czekolady mleczne
    -ok 1/5 szklanki leka

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i mieszamy delikatnie, nastepnie dodajemy żółtka. Przesiewamy obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wlewamy do kwadratowej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez ok 35 min.
  • 2. Następnie przygotowujemy masę kokosową. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wrzucamy kokos i gotujemy ok 20 min aż kokos wchłonie całe mleko. Dodajemy do kokosu masło, białą czekoladę i cukier waniliowy. MIeszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Tak przygotowaną masę studimy by zgęstniała. Możemy wstawić ją na chwilę do lodówki. Na upieczony biszkopt przekładamy masę kokosową.
  • 3. Na koniec przygotowujemy polewę. W niewielkiej ilości mleka i odrobinie wody rozpuszczamy mleczne czekolady. Polewę rozprowadzamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy