1.Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i mieszamy delikatnie, nastepnie dodajemy żółtka. Przesiewamy obydwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wlewamy do kwadratowej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez ok 35 min.
2.Następnie przygotowujemy masę kokosową. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wrzucamy kokos i gotujemy ok 20 min aż kokos wchłonie całe mleko. Dodajemy do kokosu masło, białą czekoladę i cukier waniliowy. MIeszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Tak przygotowaną masę studimy by zgęstniała. Możemy wstawić ją na chwilę do lodówki. Na upieczony biszkopt przekładamy masę kokosową.
3. Na koniec przygotowujemy polewę. W niewielkiej ilości mleka i odrobinie wody rozpuszczamy mleczne czekolady. Polewę rozprowadzamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze