Chłodnik

0 (0 ocen)

  • 60 min

zimny, słodko-kwaśny chłodnik z dodatkiem jajka

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
    1 pęczek rzodkiewek
    1 pęczek młodych buraków
    po 1 jajku na talerz lub szynka
    koperek
    sól
    cukier
    sok z 1/2 cytryny

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy