10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g wody
3 łyżki oleju
350 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
320 g ciecierzycy ugotowanej
do posypania:
1 garść sezamu
Chleb drożdżowy z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej. Wlać do misy.
Ciecierzycę zmiksować blenderem, wrzucić do misy. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto wyjąć na stolnicę. Zagnieść krótko, uformować bochenek.
Przełożyć do keksówki (10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Spryskać wodą, posypać sezamem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze