Chleb drożdżowy z ciecierzycą

0 (0 ocen)

Przepyszny! Mięsisty, wilgotny, sycący chleb drożdżowy z ciecierzycą :) Koniecznie musicie spróbować!

Składniki:


  • 10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    200 g wody
    3 łyżki oleju
    350 g mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli
    320 g ciecierzycy ugotowanej
    do posypania:
    1 garść sezamu

Chleb drożdżowy z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej. Wlać do misy.

    Ciecierzycę zmiksować blenderem, wrzucić do misy. Wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Ciasto wyjąć na stolnicę. Zagnieść krótko, uformować bochenek.

    Przełożyć do keksówki (10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Spryskać wodą, posypać sezamem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy