Chilijskie klopsiki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla najbliższych. Uwielbiają moją kuchnię.

Składniki:

  • ● 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 4 cebule
    ● 60 dag mielonego mięsa
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
    ● bazylia, oregano, estragon
    ● bułka tarta
    ● 2 jajka
    ● puszka kukurydzy
    ● puszka ananasa
    ● 3 marchewki
    ● keczup
    ● przecier pomidorowy
    ● 250 ml kwaśnej śmietany
    ● 10 dag pieczarek

Chilijskie klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i siekamy.
    Połowę szklimy na oleju. Doprawiamy
    solą, pieprzem
    i ziołami. Dodajemy mięso.
    Mieszamy i podsmażamy
  • 2. Z ziemniaków i mąki zagniatamy
    ciasto jak na kopytka Solimy. Formujemy kulki
    o średnicy 5 cm, a następnie
    rozwałkowujemy na placki.
    Na środek wykładamy po
    porcji mięsa i zwijamy. Obtaczamy
    w rozkłóconych jajkach
    i bułce tartej. Smażymy
    na rozgrzanym oleju.
  • 3. Marchewki myjemy, obieramy,
    kroimy w 4-cm cienkie
    paski. Smażymy na oleju
    do miękkości. Dodajemy osączoną
    kukurydzę, osączone i pokrojone w małe kawałki
    ananasy i połowę pozostałej
    cebuli. Doprawiamy. Dodajemy
    kilka łyżek keczupu i przecier
    pomidorowy do smaku.
    Chwilę dusimy. Podajemy do
    klopsików.
  • 4. Podsmażamy resztę cebuli.
    Wkładamy drobno pokrojone
    pieczarki, doprawiamy
    i dusimy. Dodajemy śmietanę,
    mieszamy. Chwilę gotujemy.
    Polewamy klopsiki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy