Chili na podwędzanej kiełbasie

0 (0 ocen)

  • 5 min

Na chłodne, deszczowe i szare dni - kolorowe, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    kiełbasa podwędzona (ilość według własnego apetytu) - w plasterki
    1 cebula - w kostkę
    3 ząbki czosnku - wycisnąć
    1 szkl. bulionu
    2 papryki - w kostkę
    2 puszki czerwonej lub białej fasoli
    2 puszki pomidorów bez skóry - pokroić
    1 puszka kukurydzy
    1 łyżeczka chili w proszku
    1 łyżeczka papryki w proszku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka kminku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    świeżo zmielony pieprz
    opcjonalnie wędzony boczek - pokrojony w kostkę

Chili na podwędzanej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmaż kiełbasę (i boczek). Dodaj cebulę. Potem dodaj wszystkie pozostałe składniki i duś na średnim ogniu przez ok 1 godzinę. Gorącą potrawę przełóż do miseczek, posyp startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kuskusem.

Porady

Można dodać usmażone mięso mielone - jak po bolońsku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy