Żur na kiełbasie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Jeszcze na chwilę powrócę w klimat światecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1 litr intensywnego bulionu warzywnego
    - około 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
    - 500 g surowej białej kiełbasy
    - 150 g śmietany
    - 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
    - 1 łyżka mąki
    - liść laurowy
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 ząbki czosnku
    - 1,5 łyżeczki majeranku
    - pieprz czarny
    - sól do smaku

    DODATKI

    - biała kiełbasa
    - jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żur na kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy.

    Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować