Bułeczki " Żabki"

0 (0 ocen)

Bo właściwie kto powiedział , że żabki nie lubią truskawek?

Składniki:

  • - 50g drożdży
    - 3-4 szklanki mąki ( zależy od mąki)
    - 2 jajka + 1 do smarowania bułek
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - 100g margaryny np. Kasi - stopionej i schłodzonej
    - 6 łyżek cukru

Bułeczki " żabki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy połową cukru, łyżką mąki , zalewamy mlekiem . Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn podwoi objetość dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajka, resztę cukru i mąkę i wyrabiamy gladkie ciasto. Wyrabiamy długo , pamiętając, że ciasto drożdżowe lubi ciepło i dużo powietrza. Wtedy ładnie rośnie. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką , przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulki wielkości dłoni. Układamy je na blasze , wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach , na górze palcami robimy dwie dziurki. W te miejsca wkładamy mniejsze kulki ciasta. Powinny byc dość blisko siebie, żeby nie spaść w czasie wyrastania w piekarniku. Wszystko smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( przy termoobiegu) na ok. 25 min.

Komentarze

Podobne przepisy