Botwinka

0 (0 ocen)

Dobra zupa nigdy nie jest zła ;)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami
    1 kostka od schabu
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1/4 z małego selera
    1 pęczek koperek
    1 kostka rosołowa
    śmietana 18% wg.uznania
    sól,pieprz wg.uznania
    sok z cytryny
    1 łyżka mąka
    1 ząbek czosnku

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą kość zalać wodą ok.3,5l,posolić,dodać marchew i pietruszkę pokrojone w krążki oraz seler w kawałku i ząbek czosnku.
    Gotować do miękkości kości i warzyw.Gdy wszystko juz jest miękkie wyciągnąć kość i wrzucić kostke rosołową.
  • 2. Następnie dodać umytą i pokrojoną botwinkę i posiekany koperek.Gotować około 15 minut aż nam lekko zwiędnie.
  • 3. Pózniej zabielamy mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobinką wody.Dodajemy sok z cytryny,doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Podajemy np.z ugotowanym jajkiem na twardo....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy