Beziki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Słodycz słodkich bezów przełamana kwaskowatymi malinami. Ideał.

  • 10 min

Składniki:

  • Beza:

    * 2 białka
    * szklana cukru pudru
    * pół łyżeczki soku z cytryny

    Mus :

    * 2 szklanki malin
    *pół łyżeczki cukru
    * szczypta białego pieprzu

Beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier (ciągle ubijając). Pod koniec wlewamy cytrynę i ostatni raz miksujemy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy łyżką niewielkie krążki o śr. około 3 cm.
    Pieczemy w 150 stopniach, 20 minut. Uchylamy piekarnik i czekamy aż ostygną.

    Rozgniatamy widelcem umyte maliny i mieszamy z cukrem , i pieprzem.
    W bezach robimy małe wgłębienie i nakładamy nadzienie.

Porady

* Można przyozdobić listkami świeżej mięty, * Można użyć innych owoców np. truskawek, jagód.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2013

Komentarze

Podobne przepisy