Barszcz na żurku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiają go moje dzieci, a przepis mam od babci.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
    3 buraki
    włoszczyzna bez kapusty
    1/2 l żuru
    śmietana
    2 kostki rosołowe
    przyprawy: przyprawa uniwersalna, maggi, pieprz
    ząbek czosnku

Barszcz na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z porcji rosołowej i warzyw gotujemy wywar, dodajemy kostki rosołowe.
  • 2. Oddzielnie gotujemy pokrojone buraki. Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, wlewamy żur i śmietanę. Zagotowujemy, dodajemy przecedzony
    wrzący wywar z buraków. Nie gotujemy.
  • 3. Barszcz doprawiamy roztartym czosnkiem i przyprawami. Podajemy z gotowanymi ziemniakami (w całości).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy