Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam z rodzicami i bratem. Gotuję dla siebie i rodziny przeważnie w weekendy, bo na co dzień jestem bardzo zajęta. Prowadzę własny sklep odzieżowy, a z zawodu jestem krawcową.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    1/2 kg wędzonego boczku
    3 jajka
    cebula
    ząbek czosnku
    szklanka śmietany 22-proc.
    sól, pieprz
    tłuszcz do formy

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli puszczą dużo soku, osączamy na sitku.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, obraną cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na podgrzanej patelni rumienimy boczek z cebulą. Połowę skwarków odkładamy, resztę razem z tłuszczem wlewamy
    do masy ziemniaczanej.
  • Babka ziemniaczana 3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  • 4. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy– warstwa powinna mieć grubość ok. 5 cm. Pieczemy około 2 godzin, aż wierzch babki ładnie
    się zrumieni. Upieczoną gorącą babkę kroimy na średnie porcje, posypujemy skwarkami i polewamy śmietaną.

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy