Babka twarożkowa z żurawiną

0 (0 ocen)

Przepis na tą babkę dostałam od znajomej. Jest pyszna, delikatna i szybko znika:)

Składniki:

  • - 200g mąki tortowej
    -100 g mąki ziemniaczanej
    - 100 g cukru
    - 100g masła lub margaryny
    - 4 jajka
    -250g twarożku waniliowego ( homogenizowanego)
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100g suszonej żurawiny

Babka twarożkowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąki obie przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , ostudzony tłuszcz i roztrzepane jajka. Miksujemy dokładnie na gładką masę, Dodajemy twarożek i sok z cytryny po czym mieszamy wszystko. Dosypujemy żurawinę, Formę do babki z kominem ( u mn. ok. 24cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C ( piekarnik góra- dół) i pieczemy 20 min po czym zmniejszamy temp. do 170C i dopiekamy ok 25-30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy