Babki są różne, serowe, piaskowe, cytrynowe. A oto babka pomarańczowa. Babka jest miękka w środku. Nie może jej zabraknąc na Wielkanocnym stole. Choc u Nas gości nie tylko na wielkanocnym stole
Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
2.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski
3.Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawaj po żółtku,dodaj skórkę pomarańczową i po trochu mąki
Dodaj sok z pomarańczy i ekstrakt, wymieszaj
4.Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką
5.Formę wysmaruj masłem, wlej do niej ciasto i piec ok 50 min w 170 stopniach ( góra-dół)
Komentarze