BABKA CYTRYNOWA PUSZYSTA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babka jest wyśmienita jej aromat wypełnia cały dom. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Robię ją często zmieniam tylko dekoracje. Na święta zrobiłam ją z motywem wielkanocnym- pycha.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg miękkiego masła
    0,5 szklanki cukru
    1 op. cukru waniliowego
    4 jajka
    szczypta soli
    ½ kg mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    100 g rodzynek
    starta skórka z 1 cytryny
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    Lukier:
    wyciskamy sok z 1 cytryny dodając cukier puder ok.0,5 szklanki

Babka cytrynowa puszysta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z solą i cukrami ok. 15 min
  • 2. Do utartej na puch masy dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając, małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
  • 3. Dodajemy rodzynki oraz skórkę z cytryny, aromat.
  • 4. Z białek ubijamy pianę.
  • 5. Mieszamy lekko pianę z ciastem, a następnie wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką foremki.
  • 6. Pieczemy w temperaturze 180st. ok.45 min.
  • 7. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem, dobieramy dekorację w zależności od okoliczności.

Komentarze

Podobne przepisy