Babeczki z karmelizowaną cebulką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dla tych którzy mają ochotę na małe co nieco.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżka
    - jogurt naturalny: 250 mililitrów
    - olej: 6 łyżek
    - mleko: 3 łyżki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżki

Babeczki z karmelizowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki cebulkowe 1. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę aż zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny, cukier i na małym ogniu smażymy jeszcze 8 minut. Zdejmujemy z ognia aby przestygło.
    W misce łączymy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wbijamy jajka, wlewamy jogurt, mleko i olej. Całość dobrze mieszamy, dodajemy podsmażoną cebulkę (zostawiamy około 3 łyżki na posypanie babeczek).
    Wkładamy masę do nasmarowanych foremek silikonowych (z podanych przeze mnie składników wychodzi 12 sztuk), wierzch posypujemy cebulką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy