na karmelizowaną cebulę:
- ok. 350g cebuli czerwonej
- 150ml czerwonego wina (a najlepiej Porto)
- krem balsamiczny ( w ostateczności ocet balsamiczny) ok. 2 łyzek
- cukier (doskonały będzie muscavado) ok.2 łyżek
- łyżka oliwy
-chleb tostowy
-ewentualnie ser pleśniowy, lub bryndza
Grzanki z karmelizowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie
2.2. gdy cebula zacznie tracić kolor dodać wino, krem balsamiczny, cukier i gotować ok. 40min
3.3. w tosterze przygotować grzanki
4.4. na przygotowane grzanki nakładać konfiturę cebulową (można uprzednio posmarować grzanki serem pleśniowym lub bryndza i dopiero wtedy nakładać cebulkę).
Porady
konfitura cebulowa dobrze komponuje się z wyrazistymi serami np, gorgonzolą bądź bryndzą.
Pasuje także do mięs np. zamiast żurawiny).
Komentarze