grzanki z karmelizowaną cebulką

4.51 (174 ocen)

  • 5 min

ciekawe, oryginalne danie o intrygującym smaku

  • 5 min

Składniki:

  • na karmelizowaną cebulę:
    - ok. 350g cebuli czerwonej
    - 150ml czerwonego wina (a najlepiej Porto)
    - krem balsamiczny ( w ostateczności ocet balsamiczny) ok. 2 łyzek
    - cukier (doskonały będzie muscavado) ok.2 łyżek
    - łyżka oliwy

    -chleb tostowy
    -ewentualnie ser pleśniowy, lub bryndza
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Grzanki

Grzanki z karmelizowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie


  • 2. 2. gdy cebula zacznie tracić kolor dodać wino, krem balsamiczny, cukier i gotować ok. 40min
  • 3. 3. w tosterze przygotować grzanki
  • 4. 4. na przygotowane grzanki nakładać konfiturę cebulową (można uprzednio posmarować grzanki serem pleśniowym lub bryndza i dopiero wtedy nakładać cebulkę).

Porady

konfitura cebulowa dobrze komponuje się z wyrazistymi serami np, gorgonzolą bądź bryndzą. Pasuje także do mięs np. zamiast żurawiny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować