Pilaw- potrawa z ryżu i mięsa wywodzącą się z Persji.Stamtąd trafiła do innych bliskowschodnich państw. Popularna w Turcji, Indiach,Rosji itd.Kto potrafi przygotować risotto,potrafi też pilaw.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż (biały): 2 szklanki
- mieso wołowe (lub baranina,użyłam polędwicy wołowej): 400 gramów
- bulion (drobiowy (gorący)): 5 szklanek
- cebula (biała/posiekana): 1 sztuka
- marchew: 2 sztuki
- oliwki (zielone): 8 sztuk
- suszone pomidory z czosnkiem i ziołami (z czosnkiem i ziołami w oliwie,): 8 sztuk
- przyprawa do gyrosa (wysokiej jakości): 1 łyżeczka
- pieprz kajeński: 1 szczypta
- sól (morska,gruboziarnista): 2 szczypty
- kmin rzymski (najlepszy rozgnieciony w moździerzu): 1 szczypta
- pietruszka (natka,posiekana): 2 łyżki
- papryka (czerwona,pokrojona w paski): 0.5 sztuki
- oliwa: 4 łyżki
Pilaw z mięsem i szuszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wypłukać w zimnej wodzie,osączyć.Mięso pokroić w 2 cm kawałki, oprószyć solą,pieprzem,przyprawą do gyrosa.Marchew obrać,umyć,pokroić w kostkę.
2.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę,wrzucić cebulę,marchewkę,zeszklić.Dodać mięso,opiekać przez 5 minut.Gdy puści sok, dolać 200 ml bulionu,wrzucić suszone pomidory,oliwki,przykryć pokrywką,zmniejszyć ogień,dusić 30 minut (mieszając zawartość garnka co 5 minut,mięso powinno być miękkie).
3.Do garnka wsypać ryż,wlać 3,5 szklanki gorącego bulionu,dodać kmin rzymski,kurkumę,ewentualnie sól do smaku,przykryć pokrywką i dusić 15 minut (na tym etapie gotowania nie mieszać potrawy,dusić na małym ogniu).
4.Dolać pół szklanku bulionu,przykryć pokrywką, otulić ręcznikiem lub kocem (by ryż wchłonął cały płyn),odstawić na 10-12 minut.Pilaw podawać gorący udekorowany czerwoną papryką,posypany natką pietruszki.
5.Uwaga:suszone pomidory można zastąpić ulubionymi warzywami;
Komentarze