Zupa z pokrzywy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Od maja gdzieś mi tam migała na różnych stronach zupa z pokrzyw. Byłam ciekawa jej smaku, bo to, że jest zdrowa wiedziałam. Nie ma bowiem drugiego, równie bogatego naturalnego źródła mikro- i makroelementów! Pokrzywa dostarcza żelaza, magnezu oraz wielu witamin. Wzmacnia włosy, oczyszcza organizm, pomaga w leczeniu anemii. Uświadomiłam sobie, że spacerując z psem po „naszej” łące codziennie oglądam te pokrzywy :) Wzięłam więc nożyczki i reklamówkę i narwałam pokrzywek na zupkę. Zupka jest fajna, kremowa, bardziej ma posmak ziemniaków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    200 g ziemniaków
    1 l rosołu lub wywaru z warzyw
    40 szczytowych części pokrzywy

Zupa z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z rosołem i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zmniejszyć ogień i gotować przez 20 min. Dodać posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 2 minuty. Zmiksować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy