Sos z pokrzywy

  • wyświetlono: 198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sos z pokrzywy to specjalność mojej mamy

Świeca Urszula
  • 4 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

1,5 l wywaru z kości i warzyw
4 garści pokrzyw ( górne liście)
2 łyżki masła
6 pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany
sól.pieprz
kucharek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos z pokrzywy

  • 1. Pokrzywy opłukać, sparzyć, odcedzić, pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu, ciągle mieszając. Pieczarki opłukać, oczyścić, pokrajać w paski, zalać wywarem i ugotować. Cebulę obrać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z mąką,lekko zrumienić, połączyć z pieczarkami, dodać pokrzywy i śmietanę, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Gotowy sos podawać z makaronem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadpokrzywasos z pokrzywy
 

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: dusiowa

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

nasze polskie gołąbki w trochę...

Spaghetti z warzywnym sosie

Dodane przez: Beata12

Spaghetti z warzywnym sosem

Pyszny szybki obiad z makaronem...


Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Dodane przez: Martyna1991

Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Makaron z sosem pomidorowym zawsze...

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Dodane przez: Kloruś

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Pyzy z sosem myśliwskim są bez...

kopytka z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Martyna1991

Kopytka z sosem pieczarkowym

Tradycyjne kopytka z kremowym sosem...

Pulpety w sosie z suszonych grzybów leśnych

Dodane przez: Martyna1991

Pulpety w sosie z suszonych grzybów leśnych

Delikatne pulpety wieprzowe w mocno...