Zupa z młodych ziemniaków i cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa, która należy do tych łatwych w wykonaniu, z niewielu składników, na które mamy teraz sezon. Robi się ją szybko i jest bardzo smaczna. Nie użyłam do niej śmietany ani niczego, co "zabiela", dlatego zupa ta jest bardziej w wersji "letniej" - smacznej i lekkiej, ale też sycącej :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 3-4 porcje:
    350 g ziemniaków młodych (obranych)
    330 g cukinii młodej (obranej)
    8 g świeżego lubczyku
    4 g świeżej mięty
    około 500 ml gorącego bulionu
    około 300 ml gorącej wody
    kurkuma
    pieprz
    sól

Zupa z młodych ziemniaków i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cukinię kroimy w większą kostkę, razem z lubczykiem i miętą wrzucamy do garnka, zalewamy około 300 ml gorącej wody (ma być tyle, by przykryło warzywa) i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (około 15 minut).
  • 2. Następnie zupę częściowo blendujemy (głównie lubczyk i miętę), wlewamy bulion, dodajemy kurkumę (około 1/2 łyżeczki), przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy