Zupa z kurczakiem na winie

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sam raz na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • * 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    * 2 cebule
    * 40 dag pieczarek
    * słoik koncentratu pomidorowego (19 dag)
    * 1,5 l. bulionu
    * szklanka białego wina półwytrawnego
    * przyprawa do kurczaka
    * 2 łyżki mąki
    * sól, pieprz
    * tłuszcz do smażenia

Zupa z kurczakiem na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy do mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 minut.

Porady

Gdy chcę żeby zupa była bardziej wykwintna to posypuję ją startym żółtym serem i posypuję natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy