Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

Pierwszy raz gotowałam zupę z botwinki i muszę nie skromnie przyznać że bardzo nam posmakowała.

Składniki:

  • 1 skrzydełko z kurczaka
    ok. 1,5-2l wody
    1 pęczek botwinki
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1/4 małego selera
    2 ziemniaki
    kilka kropel octu
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    pieprz, sól, wegeta, maggi

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar z kurczaka 1. Skrzydełko z kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę wegety, zagotować i gotować ok 15 min.
  • Jarzyny 2. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać do wywaru, gotować kolejne 15 min.
  • Łodygi i buraczki botwinki 3. Botwinkę umyć, łodygi pokroić w kostkę, zaś buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Dodać łodygi i buraki botwinki 4. Skrzydełko wyjąć z wywaru, dodać pokrojone łodygi botwinki oraz starte buraczki. Dodać kilka kropel octu, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości.
  • Liście botwinki 5. Liście botwinki poszatkować.
  • Dodać liście z botwinki 6. Liście wrzucić do wywaru, gotować kilka minut, przyprawić do smaku.

Porady

W zależności od upodobania zupę można zabielić śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy