Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru

0 (0 ocen)

Wolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam!

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    1pietruszka
    2 ziemniaki
    1-2 listki laurowe
    kilka gałązek natki pietruszki
    parę ziarenek pieprzu
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1,5 litra wywaru lub bulionu drobiowego (6 szklanki)
    śmietana 18%

Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
    Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko zrumienić cebulę - na małym ogniu, żeby nie przypalić.
  • 2. 2. Cebulę przełożyć do miseczki , na patelnię dolać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć.
  • 3. 3.Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.
    Przykryć i gotować w ustawieniu low 6 do 8 godzin lub 3-4 godziny na ustawieniu high.
  • 4. 4.Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić sola, pieprzem. Można dodać nieco śmietany. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy