Zupa paprykowo-pomidorowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonale rozgrzewająca zupa.W sam raz na zimę.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - papryka czerwona: 2 sztuki
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
    - wywar warzywny: 2 litry
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana: 130 mililitrów
    - papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 4 łyżki
    - chleb tostowy: 4 plastry
    - majeranek: 3 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki

Zupa paprykowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne.Miąższ kroimy w kostkę.Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.Dodajemy paprykę i przesmażamy.Paprykę i cebulę przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy,mieszamy i zdejmujemy z ognia.Całość miksujemy.Ponownie zagotowujemy.Dodajemy majeranek,przyprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietaną.Na reszcie masła smażymy grzanki z chleba tostowego i dodajemy do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy