Tak przygotowana zupa ogórkowa jest o wiele mniej kaloryczna od tradycyjnej, jest też zdrowsza, ponieważ nie zawiera żadnych produktów smażonych. Delikatny posmak mleczka kokosowego i kminku nadaje jej posmak orientalny.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 ogórki kiszone
pół szklanki wody z ogórków
1,5 l. bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 łyżki ryżu
150 ml. mleczka kokosowego
pół pęczka koperku
sól, pieprz, kminek mielony, 3 ziarna ziela angielskiego, dwa liście laurowe, 3 ząbki czosnku
Zupa ogórkowa z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Obrany czosnek rozgnieść. Warzywa wraz z ryżem i przyprawami ugotować w bulionie do miękkości. Dodać starte na tarce ogórki. Dolać wodę z ogórków i gotować 10 minut. Dolać mleczko kokosowe i posiekany koperek.
Komentarze