Zupa "Nic"

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 litr mleka

    3 żółtka

    2,5 łyżki cukru

    2-3 krople aromatu waniliowego lub culier waniliowy

    3 białka

    1/3 szklanki cukru

    banan oraz dżem owocowy

Zupa "nic" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zagotować mleko.Żółtka utrzeć z 2,5 łyżkami cukru.Ciągle mieszając żółtka wlewać stopniowo szklankę gorącego mleka,wymieszać z pozostałym mlekiem w garnku,dodać wanilię.

    2.Białka ubić na sztywną pianę,utrwalić cukrem.Mleko mocno zagrzać,łyżką kłaść białka na mleko,podgrzewać około 10 min na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania.Podawać na ciepło lub zimno z konfiturą i pokrojonymi bananami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy