Zupa mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach ( wcześniej dobrze wyszorować ze ziemi ), ostudzić i obrać.1,5 litra wody z octem zagotować posolić do smaku. 0,5 litra wody wlać do kubka i dodać mąkę dokładnie rozprowadzić, wlać do gotującej się wody i wymieszać. Gotować 15 minut od czasu do czasu zamieszać. Słoninę pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i wytapiać do uzyskania skwarek. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do skwarek i podsmażać razem około 5 minut.
Ziemniaki przekroić na pół i wrzucić do garnka ze zupą i dodać skwarki z cebulą ( ale bez tłuszczu ) . Całość gotować 10 minut mieszając co chwilę. Wlać na talerz.
Komentarze