ZUPA MOJEJ BABCI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa .

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 litry wody
    - 3 łyżki octu
    - 3,5 łyżki mąki
    - 30 ziemniaków średnich
    - 1 mała cebula
    - 100 g słoniny
    - sól do smaku

Zupa mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach ( wcześniej dobrze wyszorować ze ziemi ), ostudzić i obrać.1,5 litra wody z octem zagotować posolić do smaku. 0,5 litra wody wlać do kubka i dodać mąkę dokładnie rozprowadzić, wlać do gotującej się wody i wymieszać. Gotować 15 minut od czasu do czasu zamieszać. Słoninę pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i wytapiać do uzyskania skwarek. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do skwarek i podsmażać razem około 5 minut.
    Ziemniaki przekroić na pół i wrzucić do garnka ze zupą i dodać skwarki z cebulą ( ale bez tłuszczu ) . Całość gotować 10 minut mieszając co chwilę. Wlać na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy