Pomysł na tą zupę zrodził się bardzo spontanicznie. Nie miałam ochoty na żadne tradycyjne danie więc postanowiłam połączyć ulubione składniki. Efekt zachwycił wszystkich i od dzisiaj żegnaj pomidorowa, a z rosołu z wczoraj będzie tylko meksyk!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3L bulionu (rosołu z wczoraj)
500g mięsa mielonego
3 czerwone papryki
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
1/2 pora
1/2 puszki kukurydzy
3-4 ząbki czosnku
1000g śmietankowego serka topionego
przyprawy (ilość według uznania):
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
świeży szczypiorek do posypania
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotowego bulionu dodajemy kolejno, opłukaną fasolę, kukurydzę, pomidory i czosnek. Mięso mielone smażymy na patelni z posiekanym drobno porem i papryką pokrojoną w dużą kostkę. Dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. Całość gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy serkiem topionym. Przyprawiamy do smaku. Na koniec można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Komentarze